De risico's van beleggen

Bij beleggen horen risico’s. De risico’s van beleggen worden bepaald door hoe jij belegt. Je kunt al je belegde geld verliezen maar het is waarschijnlijker dat het verlies beperkt blijft tot een deel van je portefeuille. We vertellen je hier graag wat meer over voordat je begint met beleggen. 

Hoe je jouw risico's beperkt

Stap 1

Zorg ervoor dat je adem lang genoeg is

Voordat je gaat beleggen, zorg ervoor dat je het geld voor langere tijd niet nodig hebt en beslis of je bereid bent om de bijbehorende risico’s te nemen. Wat zijn je beleggingsdoelen en hoe belangrijk is het dat je ze verwezenlijkt? Zijn de gevolgen groot als je er niet in slaagt? Over het algemeen geldt dat hoe meer tijd je hebt, hoe groter de kans is dat het door jou gestelde doel wordt gehaald.

Stap 2

Spreid je beleggingen

Het spreiden van je beleggingen helpt om concentratie-risico te beperken. Dit is het risico dat je loopt wanneer je belegt in bijvoorbeeld een enkel aandeel of alleen in een bepaalde sector. Gaat het slecht met dat aandeel of die sector dan heeft dit een grote impact op jouw portefeuille. 

 

Je kan op verschillende manieren spreiden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende assetclasses (type beleggingen). Er bestaan er grofweg vier: aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en liquide middelen.

 

Daarnaast kun je spreiden op sector en regio. Door jouw beleggingen te spreiden over verschillend sectoren en regio’s word je minder hard geraakt wanneer er bijvoorbeeld een macro-economisch probleem bestaat in een regio of wanneer een bepaalde sector wordt geraakt.

 

Kies je voor MeSolo dan is het belangrijk dat je zelf een goed gespreide portefeuille opbouwt als je het risico wilt verkleinen. Wanneer je kiest voor MeManaged, kun je eenvoudig zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Wij zorgen er dan voor dat jouw inleg effectief gespreid wordt. 

Stap 3

Investeer ook in je kennis en ervaring

Hoeveel je weet over beleggen en hoeveel ervaring je er al mee hebt, zijn ook belangrijke factoren. Je kunt het risico van een belegging alleen goed beoordelen wanneer je begrijpt hoe het soort belegging of het product werkt.

 

Wil je eigenlijk helemaal niet meer weten over beleggen of heb je daar geen tijd voor? Laat ons het werk dan voor jou doen en kies voor de service van MeManaged. Professionals met tientallen jaren ervaring beheren de beleggingen voor jou.

Stap 4

Is het beter om geregeld met kleinere bedragen te investeren?

Markten schommelen als gevolg van economische en politieke veranderingen. Dit heeft invloed op de waarde van je beleggingen. Wellicht vind je het veiliger om regelmatig een kleiner bedrag te investeren in plaats van een grote som in één keer. 

 

De kans is dan kleiner dat je het hele bedrag op de markt brengt vlak voor een beursval. Vanuit het oogpunt van rendement tonen studies echter aan dat het investeren van de gehele som meestal betere resultaten oplevert.

 

Uiteindelijk hangen je keuzes af van je persoonlijke voorkeuren en je persoonlijke (financiële) situatie.

Welke manier van beleggen past het best bij jou?

|me> managed

Ik laat jullie het werk doen

Start nu met MeManaged en ontvang tot €200 top-up bonus.

|me> solo

Ik beleg zelf

Bekijk het assortiment obligaties, ETF’s, aandelen of fondsen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het kiezen? Doe de korte test
hiernaast en weet in een paar stappen welk beleggingsproduct bij jou past.  

|me> and my investments, it clicks.