Misvattingen over beleggen

Het kan zijn dat beleggen je een beetje nerveus maakt, of misschien heb je al eens slechte ervaringen met beleggen gehad? Om je gerust te stellen ontkrachten we een paar van de grootste misvattingen omtrent beleggen.

Beleggen is ingewikkeld

Misschien een open deur, maar je kunt beleggen zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om al je tijd te besteden aan het lezen van financiële jaarverslagen van diverse ondernemingen om een meer gedegen beslissing te kunnen nemen.

Een alternatief kan zijn om te kiezen voor een paar goed gespreide ETF’s. Nog eenvoudiger wordt het als je het werk aan ons overlaat door voor MeManaged te kiezen. Het enige dat je dan hoeft te doen, is samen met ons bepalen hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen. De rest regelen wij. 

Je hebt een hoop geld nodig

Dit is niet waar. Je kan al bij ons beleggen vanaf €50 per maand. Wel is het belangrijk dat je een financiele buffer hebt voor bijvoorbeeld vakanties, of onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of auto.

Het beste is om te investeren met geld dat je niet dringend nodig hebt. Vervolgens hangt het bedrag dat je belegt af van je doelen in combinatie met de tijd die beschikbaar is om die doelen te bereiken. Om binnen tien jaar een nieuwe auto aan te schaffen, heb je vermoedelijk een groter bedrag nodig dan voor een reis naar Australië van vijf weken.

De kosten van beleggen zijn te hoog

Dat hoeft niet. Maar, weet dat er twee soorten kosten zijn. 

1. Er ontstaan kosten voor het gebruik van de diensten van de bank. Meestal betaal je een soort servicekosten over de waarde van je portefeuille en betaal je transactiekosten als je een order plaatst.

 

2. Als je belegt in producten zoals beleggingsfondsen en ETF’s betaal je zogenoemde productkosten. Deze kosten worden in rekening gebracht door degene die het product samenstelt en zijn inbegrepen in de prijs van het product. Dus ook als ze niet afzonderlijk in rekening worden gebracht, betaal je ervoor.

Het is van belang om de kosten in de gaten te houden, want ze hebben invloed op je rendement. Zo kun je met een ETF vaak in dezelfde regio’s of sectoren beleggen als met een beleggingsfonds, tegen lagere kosten. 


Wanneer je geen zin hebt om je hiermee bezig te houden en op zoek bent naar iemand die jouw beleggingen voor jou kan beheren, denk dan eens aan MeManaged. Wij hebben MeManaged ontwikkeld met een voordelige ETF-portefeuille zodat je ontspannen kunt beleggen. Zonder zorgen over kosten of het moeten bijhouden van je portefeuille.

Het is te riskant

Bij beleggen horen inderdaad risico’s. Hoeveel risico jij bereid bent te nemen, hangt af van een paar dingen. Eerst moet je overwegen hoeveel risico jij je kunt permitteren. Dat houdt direct verband met het moment waarop je het geld nodig hebt. Alles wat je in de komende jaren misschien nodig hebt (geld voor noodsituaties, uitjes , aanpassing aan je woning, etc.), moet je opzij zetten op een spaarrekening. Neem ruim de tijd om te beleggen, dan heb je meer kans om een tegenvaller te kunnen opvangen. 

Naast bovengenoemde aspecten is ook je persoonlijke gevoel belangrijk ten aanzien van risico’s. Hoe slechter je slaapt wanneer de waarde van je portefeuille afneemt, des te minder riskante producten je wil hebben.

Ik kan niet meer bij mijn geld

Het kan zijn dat je een deel van je belegde geld dringend moet opnemen. Zelfs als je een belegging hebt gedaan met geld dat je niet op korte termijn nodig had.

Weet dat je over het algemeen je belegging binnen één of twee dagen kan opnemen.

|me> and my investments, it clicks.