Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De vijf hardnekkigste misvattingen over beleggen ontkracht

Uit het tijdschrift Flair:

Veel mensen willen beleggen, maar durven het niet aan. Dat is jammer, want de argumenten kunnen vaak zo ontkracht worden, vertelt Erik Schriemer van MeDirect. Hij vertelde wat de grootste misvattingen over beleggen zijn en waarom.

“Beleggen betekent dat je geld investeert met het doel om het te vermeerderen”, legt Erik uit. “Dat kan door designertassen te kopen met het doel ze later voor meer geld te verkopen. Maar de meest herkenbare manier is het kopen van aandelen. Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf, hiermee word je dus voor een stukje eigenaar.” Dat kan behoorlijk wat geld opleveren wanneer die bedrijven dividend uitkeren of wanneer het bedrijf meer waard wordt. Dan wordt jouw aandeel dus ook meer waard.” Maar beleggen is nooit helemaal zonder risico. “Het is mogelijk dat een bedrijf geen dividend uitkeert of dat de waarde van het bedrijf afneemt, waardoor de waarde van jouw aandeel afneemt.” Veel mensen zien beleggen als een goede manier om wat extra geld te verdienen. Tegelijkertijd zijn er ook veel misvattingen waar Erik graag voor eens en voor altijd mee wil afrekenen.

1. Beleggen is ingewikkeld
“Het is zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Vergelijk het met eten maken: je kunt alles van het begin tot het einde zelf doen, kiezen voor een maaltijdbox of uit eten gaan.
Zo is het met beleggen ook. Je kunt ervoor kiezen om je goed in te lezen, zelf je portefeuille samen te stellen en te beslissen wanneer je wat koopt en weer verkoopt, je kan producten kiezen waarin dit al voor je wordt gedaan, fondsen en ETF’s. Of je kies voor een vermogensbeheerder die alles voor je regelt.”

2. Voor beleggen is veel geld nodig
Dat is niet waar. Beleggen kan al vanaf een paar tientjes per maand. Klein beginnen kan op lange termijn een leuke pot met geld opleveren.”

3. De kosten van beleggen zijn te hoog

“Dat is al heel lang niet meer zo. Natuurlijk is het goedkoper als je alles zelf doet, bij ons heet dat MeSolo, dan als je een vermogensbeheerder in de arm neemt: MeManaged. Een doorgaans goedkope manier van beleggen zijn ETF’s. Dit zijn als het ware mandjes van verschillende aandelen. Bij MeDirect kun je ook aan de slag met ETF’s. Hiervoor betaal je bij ons alleen 0,3 procent per jaar aan servicefee. Dus als je 1000 euro belegt, betaal je daar 3 euro over per jaar. Dat is te overzien.”

4. Het is riskant
“Bij beleggen horen risico’s. Hoeveel risico jij bereid bent te nemen, hangt af van een paar dingen. Eerst moet je overwegen hoeveel risico jij je kunt permitteren. Dat houdt direct verband met het moment waarop je het geld nodig hebt. Alles wat je in de komende jaren misschien nodig hebt, moet je opzijzetten op een spaarrekening. Neem ruim de tijd om te beleggen, dan heb je meer kans om een tegenvaller te kunnen opvangen. En, als je je beleggingen spreidt, dan raakt het je niet zo wanneer het niet goed gaat met een van de bedrijven waarin je investeert.”

5. Ik kan niet meer bij mijn geld
“Het kan zijn dat je je geld, om wat voor reden dan ook, direct nodig hebt. Wil jij het geld van je belegging opnemen? Dan staat dat binnen één of twee dagen op je rekening, dat duurt langer dan bij een spaarrekening, maar is evengoed behoorlijk snel.”

Maar wat denken vrouwen zelf over beleggen?

“Ik voel me onzeker om in de wereld van beleggen te duiken”

Een herkenbare gedachte, maar het grappige is nu juist dat die onzekerheid volgens veel grote onderzoeken helemaal niet nodig is. Daaruit blijkt namelijk dat vrouwen betere resultaten boeken dan mannelijke beleggers. Ook zijn mannen eerder geneigd te starten met beleggen terwijl ze te weinig kennis van zaken hebben. Vrouwelijke beleggers geven daarentegen aan veel meer onderzoek te doen voordat ze ergens instappen.

"Ik vind het te risicovol”

Vrouwen zijn over het algemeen meer risicobewust dan mannen. YouTube staat vol met bewijs hiervoor met filmpjes van de meest uiteenlopende en gevaarlijke stunts die meestal uitgevoerd worden door mannen. Dankzij deze risicobewustheid zijn vrouwen betere beleggers. Ze reageren doorgaans minder impulsief en laten zich niet meeslepen. Uit onderzoek blijkt dat ze minder vaak geld verliezen en dat de winst dikwijls hoger is dan bij mannelijke beleggers.

“Als ik ga beleggen, wil ik er echt goed in duiken”

Ook dit is een reden dat vrouwen het beter doen. Een kwart van de mannen denk dat de risico’ s wel meevallen. Vrouwen zijn daar wat voorzichtiger in. Dit motiveert hen om veel meer onderzoek te doen voor ze instappen. En dat loont!

Enkele tips

Wees niet bang om risico te nemen. Beleggen kent risico’s, meer dan bijvoorbeeld sparen, maar de opbrengst is ook mogelijk hoger dan met sparen. Het is belangrijk dat je het risico neemt waar jij je prettig bij voelt.

Er zullen altijd periodes zijn dat het minder goed gaat op de beurs. Hou dan vast aan je langetermijndoel en laat je niet (mis)leiden door de waan van de dag.

Beleg in zaken waar je verstand van hebt of een markt die je al volgt. Zie je vroeg een bepaalde trend ontstaan, dan is de kans groter dat je op de beurs de juiste keuzes maakt. Vergeet niet dat je ook thematisch kan beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld ETF’s kopen die beleggen in de zorg of de voedselindustrie

 


Disclaimer

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder bedrijfsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers en beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van strategieën die hierin worden besproken.

Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen.