Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Wat je moet weten over beleggen: risico en rendement 

Bron: Erik Schriemer, beleggingsexpert bij MeDirect

Hoe werkt rendement? 

Simpelweg betekent rendement de winst die je behaalt bovenop je investering. Het berekenen van je rendement kan soms nog best complex zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je gedurende een periode geld bijgestort of opneemt. Daarnaast maak je met investeren kosten, lees je daarom altijd goed in over de tarieven. Via de app en website van MeDirect bieden we je handige tools aan om altijd inzicht te hebben in je rendement.  

Wanneer de waarde van jouw beleggingen over een bepaalde tijd is gestegen, dan heb je winst gemaakt, we noemen dit ook wel een ‘positief rendement’. Wanneer de waarde van jouw beleggingen is gedaald, dan heb je verlies gemaakt, we noemen dit ook wel een ‘negatief rendement’. Bij de berekening van dit rendement moet je je goed afvragen wat de blootstelling is geweest aan risico’s. Voel jij je hier comfortabel genoeg bij? 

Welke risico’s zijn er? 

Er zijn veel verschillende vormen van risico’s, enkele van de bekendste en meest voorkomende zijn: koersrisico, marktrisico en kredietrisico. Hoe groter de blootstelling aan deze risico’s, hoe groter de kans op positief of negatief rendement. Een bekende vorm van risico is de bewegelijkheid van een aandeel. Dit wordt ook wel ‘volatiliteit’ genoemd. De kans op winst of verlies neemt toe wanneer een aandeel volatieler is. Het brengt een mate van onvoorspelbaarheid met zich mee, maar dat is het risico wat je als belegger neemt

Relatie tussen risico en rendement 

Beleggers die een hoog rendement willen behalen zullen hier vaak ook het nodige risico voor moeten nemen. Hou je daar niet van, dan zal je ook tevreden moeten zijn met een wat lager rendement. 

Hieronder een lijst met de populairste beleggingsproducten van laagste risico/rendement naar hoogste risico/rendement. In beleggingstermen ook vaak de ‘risk/reward ratio’ genoemd: 

Welk rendement is realistisch? 

Je hebt vast wel eens een prachtig verhaal gehoord van iemand die een berg aan rendement heeft behaald. Dit klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren, maar weet je ook welk risico ze hiervoor hebben gelopen? Wellicht niet… Zoals we al eerder hebben aangeduid is risico sterk verbonden met rendement. Het is daarom belangrijk om jezelf af te vragen wat de blootstelling aan risico is geweest wanneer je hoort over torenhoge rendementen of forse dalingen.  

Een goed gespreid belegginsportfolio behaalt jaarlijks een geschat rendement tussen de 4% en 8%. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het jaarlijkse rendement in Nederland over de laatste 5 jaar gemiddeld 7,54% is geweest.  

Weten hoe je een goed gespreide portefeuille kan samenstellen? Lees ons artikel over beginnen met beleggen. 

Manieren om risico te verkleinen 

Het is belangrijk dat je bij beleggen het risico kiest wat bij jou past. De factoren die de mate van risico bepalen zijn zeer uitlopend en uiterst persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan je financiële situatie, leeftijd, ervaring en beleggingsstijl.  

Het is belangrijk dat je belegt voor de lange termijn. Een goede basisregel is dat je minstens 3 tot 5 jaar niet aan je beleggingen hoeft te komen. Hoe langer je het geld laat staan, hoe groter de kans is op een positief rendement. Dit wordt ook wel ‘cumulatief rendement’ genoemd.  

Naast een lange beleggingshorizon zijn er ook andere mogelijkheden om risico te verlagen. Bijvoorbeeld door te spreiden: 

  • Spreiden in meerdere beleggingscategorieën – Hierbij maak je een mix tussen verschillende beleggingen zoals aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoedfondsen en grondstoffen. Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in een beleggingsfonds of ETF. 
  • Spreiden binnen de beleggingscategorie – In plaats van te investeren in slechts één of twee aandelen, is het verstandiger om bijvoorbeeld te kiezen voor aandelen-ETF’s. Op deze manier creëer je een brede diversificatie tegen lage kosten en kun je eenvoudig een hele markt, sector of regio volgen. 
  • Spreiden van beleggingen over een langere periode – Dit principe is vooral van belang bij het opbouwen van een portefeuille. Wanneer je net begint met beleggen, is het niet nodig om op dag één al een volledige portefeuille te hebben. Er zullen altijd nieuwe beleggingsmogelijkheden zijn, en door gespreid in te stappen hoef je je geen zorgen te maken over het perfecte instapmoment 

Conclusie 

Rendement en risico zijn sterk aan elkaar verbonden. Wil je een hoger rendement dan zul je een hoger risico moeten nemen. Verdiep je dus altijd goed. Lig je s ’nachts weleens wakker over de waarde van je portfolio? Dan loop je te veel risico en is jouw portfolio te volatiel. 

Pas spreiding toe in je portefeuille om de volatiliteit te verlagen. Een gemiddeld maar stabiel rendement brengt je vaak verder dan een paar tijdelijke uitschieters, zeker op de lange termijn. 

Wil je nog meer leren over het opzetten van een portefeuille die bij jou past? Bekijk dan onze gratis beleggingscursus.  


(Disclaimer)

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van het beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van de hierin besproken strategieën.

Als je in een product belegt, kunt je een deel of al het geld dat je belegt verliezen. De waarde van je belegging kan zowel dalen als stijgen. Er kan een commissie of verkoopvergoeding in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een belegging. Alle inkomsten die je uit een belegging haalt, kunnen zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersschommelingen, waardoor jouw beleggingsrendement wordt beïnvloed. De vermelde prestatiecijfers verwijzen naar het verleden en in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige prestaties of een betrouwbare aanwijzing voor toekomstige prestaties. Elke beslissing om te beleggen in een beleggingsfonds en/of een ETF moet altijd gebaseerd op de details zoals vermeld in de Prospectus en Essentiële Beleggersinformatie/Key Information Document (KID) van het betreffende beleggingsfonds en/of ETF., die verkrijgbaar zijn bij MeDirect Bank (Malta) PLC.

MeDirect Bank (Malta) plc, vermeld onder ondernemingsregistratienummer C34125 te Malta, heeft een vergunning om bankactiviteiten uit te voeren in de zin van de Maltese Bankwet (hoofdstuk 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Wet op beleggingsdiensten (hoofdstuk 370).