Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Starten met beleggen? Ontdek deze eenvoudige tips voor beginners!

Bron: MeDirect

Als je de laatste tijd naar het nieuws kijkt, voel je je misschien wat ongemakkelijk om te starten met beleggen: is dit het juiste moment? De wereld wordt momenteel geconfronteerd met vele crises en zie je terug in de (financiële) markten. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, lichten we graag enkele aspecten van beleggen toe. Na het lezen van dit artikel, denk je wellicht heel anders over beleggen en zal je zien dat het toch niet zo ontmoedigend is, zelfs niet in deze turbulente tijden.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Voor alle duidelijkheid: er zijn risico’s verbonden aan beleggen en dat is een feit! Het risico bestaat dat je geheel of gedeeltelijk het geld dat je belegt, verliest.

Welke risico’s je loopt, hangt vooral af van het soort beleggingen waarin je belegt. Dat gezegd hebbende, op de lange termijn fluctueren de markten en herstellen ze zich na een bepaalde tijd, zoals het verleden ons heeft laten zien (zie onderstaande grafiek). In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst, maar historische gegevens tonen wel aan dat markten met een cyclus van 15 jaar de neiging hebben om te herstellen ondanks financiële crises en recessies.

Historische gegevens van de MSCI World-index

Houd er rekening mee dat bij deze berekening geen rekening is gehouden met inflatie. Gemiddeld over de afgelopen 15 jaar werd de inflatie berekend op ongeveer +2% per jaar, wat betekent dat de gemiddelde prijzen voor goederen en diensten met 2% per jaar zijn gestegen. De inflatie stijgt momenteel nog steeds in de EU, waarbij sommige landen een stijging van 10% of meer zien.

Investeer alleen geld dat je voor lange termijn kunt missen

Voordat je begint met beleggen, moet je ervoor zorgen dat je met geld belegt waarvan je zeker weet dat je het voor een lange periode niet nodig zult hebben. Om te beginnen is het een goed idee om een ​​budget vast te stellen voor onverwachte uitgaven. Deze buffer moet gemakkelijk toegankelijk zijn, misschien via een spaarrekening. Om uit te rekenen hoe hoog jouw buffer moet zijn kun je gebruik maken van de Buffer Tool van het NIBUD (https://bufferberekenaar.nibud.nl/introductie). Zo heb je genoeg geld beschikbaar voor als de auto kapot gaat, of als je een nieuwe wasmachine nodig hebt.

Klaar voor de start, af!

Ok, dus je hebt je buffer ingesteld en nu ben je klaar om te starten! Hoe overweldigend beleggen ook mag zijn, hier zijn een paar aandachtspunten van onze kant:

  1. Diversifiëren, diversifiëren, diversifiëren.
    Wed nooit op één paard. Diversifieer! Investeer in meerdere bedrijven en in meerdere financiële instrumenten. Je kunt zelf beleggen, maar als beleggen nieuw voor je is, kan dit een beetje spannend zijn. Er zijn nogal wat beleggingsproducten om uit te kiezen. Zelfs voor de meer gevorderde belegger kan het een uitdaging zijn om de juiste mix van aandelen en obligaties te kiezen en om een ​​portefeuille samen te stellen.

    Diversificatie wordt gemakkelijker gemaakt als je belegt in bepaalde producten. Beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn twee producten waar de diversificatie in het product zijn verwerkt. Ons platform biedt een breed scala van deze producten en we bieden meerdere manieren waarop je het specifieke product kunt selecteren dat je kan helpen om jouw financiële doelen te bereiken.
  2. Maandelijks vaste bedragen beleggen
    Een ander veelvoorkomend dilemma is de beslissing: wanneer de beste tijd is om te beginnen met beleggen. Helaas is er geen manier om de toekomstige marktprestaties te voorspellen. Je kunt overwegen om periodiek te beleggen.

    Als je gedurende een lange periode elke maand een vast bedrag belegt, kunt je jouw rendement verliezen en/of winsten uitmiddelden.

We hopen dat deze tips je enig inzicht hebben gegeven in beleggen en je het vertrouwen hebben gegeven om te overwegen de eerste stappen te zetten.


(Disclaimer)

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot enige verplichting. De verstrekte informatie is niet bedoeld als suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, aan te houden of te verkopen en de nauwkeurigheid of volledigheid wordt niet gegarandeerd.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van het beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van de hierin besproken strategieën.

Als je in een product belegt, kunt je een deel of al het geld dat je belegt verliezen. De waarde van je belegging kan zowel dalen als stijgen. Er kan een commissie of verkoopvergoeding in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een belegging. Alle inkomsten die je uit een belegging haalt, kunnen zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersschommelingen, waardoor jouw beleggingsrendement wordt beïnvloed. De vermelde prestatiecijfers verwijzen naar het verleden en in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige prestaties of een betrouwbare aanwijzing voor toekomstige prestaties. Elke beslissing om te beleggen in een beleggingsfonds en/of een ETF moet altijd gebaseerd op de details zoals vermeld in de Prospectus en Essentiële Beleggersinformatie (KIID) van het betreffende beleggingsfonds en/of ETF., die verkrijgbaar zijn bij MeDirect Bank (Malta) plc.

MeDirect Bank (Malta) plc, vermeld onder ondernemingsregistratienummer C34125 te Malta, heeft een vergunning om bankactiviteiten uit te voeren in de zin van de Maltese Bankwet (hoofdstuk 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Wet op beleggingsdiensten (hoofdstuk 370).