Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De aandelenmarkt zucht onder het juk van de hoge rente

Geschreven door Erik Schriemer, Beleggingsexpert bij MeDirect

In de afgelopen anderhalf jaar hebben de Westerse centrale banken de rentes flink verhoogd. In de Verenigde Staten hanteert de Federal Reserve nu een tarief van 5,5%. In Europa heeft de Europese Centrale Bank het meest gangbare tarief voor de korte rente vastgesteld op 4%. Dat is wel even wennen na een periode van tien jaar met historische lage rentestanden, zowel voor consumenten als bedrijven als overheden. De centrale banken hebben de rente verhoogd om de onstuimige economische groei af te remmen en de inflatie in te dammen. Lang waren de gevolgen daarvan nauwelijks merkbaar, omdat tijdens de coronapandemie stevige buffers werden opgebouwd. De meest recente cijfers laten zien dat daar nu verandering in begint te komen.

De groei vlakt af bij sterke bedrijven

De meeste grote, beursgenoteerde bedrijven rapporteren ieder kwartaal hun bedrijfscijfers. Het voordeel daarvan is, dat beleggers een transparante inkijk krijgen in het financiële wel en wee. De verschillen tussen de sectoren zijn groot. Door de aanhoudend hoge energieprijzen, extra aangezet door het uitsluiten van Russische leveranties, dwingen de industrie- en transportsector al langer om goed op de kosten te letten. De technologie- en consumptiegoederensector ontsprongen vooralsnog de dans. Met de publieke van de cijfers over het derde kwartaal van 2023 is daar verandering in gekomen. Toonaangevende bedrijven als Apple, ASML en Ahold Delhaize verwachten op korte termijn geen omzetgroei meer en maken een pas op de plaats.

Consumenten en overheden zien de schulden oplopen

Consumenten passen zich deels snel aan bij veranderende marktomstandigheden. Er is historisch fors bezuinigd op het energieverbruik, veel huizen zijn in de afgelopen paar jaar voorzien van zonnepanelen en er zijn beduidend minder nieuwe hypotheken afgesloten. Voor een ander deel moet de verandering nog komen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn de openstaande posities op credit cards bijvoorbeeld flink gestegen. Eenzelfde beeld zien we ook bij overheden: bang om bij de volgende verkiezingen niet herkozen te worden is bij veel Westerse landen de staatsschuld flink opgelopen, waardoor de rentelasten toenemen. De verwachting is dat zowel de consumenten- als overheidsbegrotingen in 2024 een kentering zullen laten zien.

Obligaties worden aantrekkelijker

Mocht het zo zijn dat consumenten en overheden minder gaan uitgeven, dan heeft dat ook gevolgen voor bedrijven. Nieuwe omzetgroei laat dan waarschijnlijk langer op zich wachten. Als de omzet zelfs verder terugloopt, gaat dat ook gevolgen hebben voor de winst of zelfs de continuïteit. Bedrijven kunnen zich genoodzaakt zien om te snijden in de kosten, bijvoorbeeld door gedwongen ontslagen door te voeren. Dat is dan een direct gevolg van de renteverhogingen door de centrale banken.

De keerzijde is dat diezelfde centrale banken een mogelijkheid hebben om de economie te stimuleren door de rentes weer te verlagen. Door de historisch lage rentestanden in de afgelopen tien jaar was die mogelijkheid er eigenlijk niet; nu wel. Financiële analisten speculeren er altijd lustig op los wanneer de eerste renteverlaging zich zou kunnen aandienen. Op dit moment is de inschatting voor een renteverlaging in de Verenigde Staten halverwege 2024 ongeveer 50%-50%. Een renteverlaging geeft lucht aan consumenten, bedrijven en overheden met uitstaande schulden, zorgt voor meer optimisme over de toekomst en leidt naar alle waarschijnlijkheid tot nieuwe bestedingen.

Voor beleggers wordt het interessant om voor het eerst sinds lange tijd weer naar obligaties te kijken. De koersen van obligaties zijn in de afgelopen anderhalf jaar historisch hard gedaald door de renteverhogingen. Rentedalingen zijn juist in het voordeel van obligatiekoersen. Belangrijk voor beleggers is wel om zich te verdiepen in de kwaliteit van het bedrijf of de instelling die de obligaties uitgeeft. Niet alle partijen zullen de gevolgen van de economische krimp, die nu gaande is, overleven.


Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers en beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van strategieën die hierin worden besproken.

Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. De genoemde prestatiecijfers hebben betrekking op het verleden en in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige prestaties of een betrouwbare leidraad voor toekomstige prestaties.

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder bedrijfsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).