Onderzoek: Stand spaarrente grootste motivatie voor startende beleggers

Samen met Panel Inzicht deden wij onderzoek naar het beleggingsgedrag van Nederlanders. Hierin werd onder meer gevraagd naar de beweegredenen bij het starten met beleggen. En wat blijkt? De grootste motivatie is de stand van de spaarrente. 41% van de beleggers geeft aan dat de hoogte van de spaarrente invloed heeft gehad op hun keuze om te gaan beleggen.

Hierbij is een verschil te zien tussen mensen die langer dan zes jaar beleggen en mensen die pas een of twee jaar beleggen. Voor de ervaren beleggers heeft de stand van de spaarrente grotere invloed gehad dan voor de nieuwe beleggers die pas sinds kort beleggen. Opvallend, aangezien de spaarrente de afgelopen twee jaren juist historisch laag was. Stijgt de spaarrente weer, dan zegt bijna vier op de tien beleggers te overwegen om te stoppen met beleggen.

Wanneer onze familie en vrienden beleggen, zijn ook andere Nederlanders sneller geneigd om te starten. 36% zegt te zijn gaan beleggen omdat bekenden uit hun omgeving hier ook mee bezig zijn. Ook de opvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. Bijna een kwart (23%) zegt dat hij of zij het beleggen vanuit huis heeft meegekregen. Ook laat 26% zich verleiden door succesverhalen van andere beleggers

Beleg niet alles

 

Beleggen kan een interessante manier zijn om met jouw geld meer vermogen op te bouwen. Doe dit echter alleen met geld wat ‘over’ is. Zorg dat er altijd een buffer voor onverwachte uitgaven blijft. Uit het onderzoek komt naar voren dat 57% belegt met een geldbedrag dat voor langere tijd gemist kan worden. Ruim de helft van de beleggers (52%) zegt een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. 

 

Daarnaast zegt bijna een op de drie beleggers alleen te beleggen in producten en bedrijven die ze zelf begrijpen. Een iets kleiner percentage (29%) zegt zijn of haar geld alleen te beleggen in bedrijven waar ze zelf achter staat.

Beleg niet alles

 

Beleggen kan een interessante manier zijn om met jouw geld meer vermogen op te bouwen. Doe dit echter alleen met geld wat ‘over’ is. Zorg dat er altijd een buffer voor onverwachte uitgaven blijft. Uit het onderzoek komt naar voren dat 57% belegt met een geldbedrag dat voor langere tijd gemist kan worden. Ruim de helft van de beleggers (52%) zegt een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Hiermee voorkom je dat je in de problemen komt, bijvoorbeeld wanneer je auto of wasmachine stuk gaat.

 

Daarnaast zegt bijna een op de drie beleggers alleen te beleggen in producten en bedrijven die ze zelf begrijpen. Een iets kleiner percentage (29%) zegt zijn of haar geld alleen te beleggen in bedrijven waar ze zelf achter staat.

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht onder 600 beleggende Nederlanders die al minimaal één jaar beleggen.

Wil jij de website verlaten?

Houd er rekening mee dat het beleid van de externe site, of dat van een andere MeDirect-website, kan verschillen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van deze website. De volgende website wordt in een nieuw browservenster of tabblad geopend.

Let op: MeDirect is niet verantwoordelijk voor enige inhoud op sites van derden, noch suggereert een link goedkeuring van die sites en/of hun inhoud.