Onderzoek: spaar- en uitgavenpatroon Nederlanders vs eindejaarsbonus

Onderzoek: spaar- en uitgavenpatroon Nederlanders vs eindejaarsbonus

Meerderheid Nederlanders verwacht eindejaarsbonus of dertiende maand

Samen met Panel Inzicht deden wij onderzoek naar het spaar- en uitgavenpatroon van Nederlanders. Hierin werd ook gekeken naar de (eventuele) eindejaarsbonus. Maar liefst 44% van de Nederlanders verwacht dit jaar een eindejaarsbonus of een dertiende maand. Maar wat doen we met dit extraatje? Gaat alles op aan een mooi cadeau voor onszelf of zetten we het bedrag meteen op de spaarrekening?

Overgrote meerderheid zet bonus op spaarrekening

De meerderheid van de ontvangers (53%) geeft aan het bedrag rechtstreeks op de spaarrekening te zetten en niet gebruiken voor een extra groot kerstcadeau. 30% van de eindejaarsbonus-ontvangers kiest ervoor om het geld meteen uit te geven, waarvan de meerderheid (19%) dit besteedt aan een noodzakelijke aankoop. Iets meer dan een op de tien respondenten gaat het geld gebruiken om te beleggen.

Sparen als prioriteit

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders spaarzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Maar liefst 34% beschouwt zichzelf als een spaarder, terwijl slechts 7% zichzelf als een echte ‘spender’ ziet. De meerderheid (59%) geeft aan te balanceren tussen sparen en uitgeven.

Financiële toekomst en zekerheid

Van de ondervraagde respondenten geeft 67% aan discipline en zelfbeheersing te hebben en de prioriteit te geven aan het opbouwen van een financiële buffer. Deze groep waardeert financiële zekerheid en is zich bewust van het belang van een gezonde financiële toekomst.

Aan de andere kant geeft 25% van de respondenten aan in het hier en nu te leven en graag geld uit te geven aan leuke dingen. Opvallend is dat jongeren, in de leeftijdscategorie 18-34, dit vaker aangeven (36%), in vergelijking met de 65+’ers (15%).

Invloeden op spaargedrag

Uit het onderzoek komen diverse externe factoren naar voren die het spaargedrag van Nederlanders beïnvloeden. Financiële meevallers (35%) en opvoeding (35%) blijken de belangrijkste invloeden te zijn. Daarnaast hebben de economische situatie (31%) en onzekerheid over de toekomst (30%) een impact op de spaaractiviteit. Een hoger inkomen (26%) en veranderingen in de spaarrente (19%) spelen ook een rol bij de keuze om wel of niet te sparen.

Meer willen sparen

54% van de respondenten is over het algemeen tevreden over zijn of haar spaar- en uitgeefgedrag. Toch zou 36% graag meer willen sparen dan hij of zij momenteel doet. Aan de andere kant geeft 10% aan zichzelf meer leuke dingen te willen gunnen, maar financieel momenteel voorzichtig te zijn.

Job Mantz, Country Manager bij MeDirect wil benadrukken dat het altijd slim is om genoeg spaargeld achter de hand te hebben. “Het is belangrijk dat je een buffer hebt. Zorg ervoor dat je altijd genoeg geld hebt om bijvoorbeeld je huur en boodschappen te kunnen blijven betalen. Dat geeft zekerheid en rust.”

Verantwoording onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht onder 600 beleggende Nederlanders die al minimaal één jaar beleggen.

|me> save

Sparen is een slimme manier om jouw geld voor je te laten werken. Met een hoge spaarrente van 3,17% per jaar haal je veel rendement uit je vermogen. Bovendien is onze spaarrekening volledig gratis en kun je onbeperkt, kostenloos storten en opnemen.

Wil jij de website verlaten?

Houd er rekening mee dat het beleid van de externe site, of dat van een andere MeDirect-website, kan verschillen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van deze website. De volgende website wordt in een nieuw browservenster of tabblad geopend.

Let op: MeDirect is niet verantwoordelijk voor enige inhoud op sites van derden, noch suggereert een link goedkeuring van die sites en/of hun inhoud.