Bron: MeDirect
Sinds 2012 neemt cybercriminaliteit in grote mate toe. Zo is het totaal aantal slachtoffers van online criminaliteit met ruim 22,1% gestegen sinds 2012. Reden genoeg om er helemaal op voorbereid te zijn. Daarom helpen we je graag op weg met het herkennen, begrijpen en voorkomen van de meest gebruikelijke technieken van cybercriminelen.
Tactiek 1: phishing
Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als betrouwbare bronnen, zoals banken of bedrijven, om persoonlijke informatie te achterhalen zoals wachtwoorden, bankgegevens of identiteitsgegevens. Dit soort fraude gebeurt meestal per e-mail, maar vindt ook steeds vaker plaats via andere kanalen zoals telefoon, WhatsApp en sociale media.
Enkele tips om phishing te voorkomen:
- Wees voorzichtig met het openen van links in e-mails of andere berichten;
- Controleer altijd de afzender en let op verdachte spelfouten;
- Vermijd het delen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens en persoonlijke identificatiegegevens. Een bank zal daar nooit zomaar naar vragen.
Tactiek 2: Social engineering
Social engineering is een ‘truc’ waarmee criminelen je proberen te manipuleren om vertrouwelijke informatie te delen. Door misleidende communicatie te gebruiken, denk aan valse telefoontjes, sms-berichten of zelfs fysieke ontmoetingen, proberen ze slachtoffers te bedriegen zonder dat zij dit doorhebben.
Enkele tips om social engineering te herkennen en voorkomen:
- Wees sceptisch tegenover onverwachte, vaak haastige acties rondom vertrouwelijke informatie;
- Vertrouw je onderbuikgevoel. Als iets niet goed aanvoelt of je het gevoel hebt dat iets niet klopt, stop dan en neem de tijd om de situatie te evalueren voordat je verder gaat.
Tactiek 3: Wachtwoordkraken
Het is bijna dagelijkse kost geworden: wachtwoorden instellen wanneer je nieuwe accounts aanmaakt. Het is dan gemakkelijk om voor de zoveelste keer hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Bijvoorbeeld je voornaam gevolgd door je geboortejaar en nog een leesteken om aan de minimale vereisten te voldoen. Alleen zijn juist deze korte en makkelijke wachtwoorden voor cybercriminelen eenvoudig te ontrafelen.
Enkele simpele tips om te voorkomen dat cybercriminelen jouw wachtwoord ontcijferen:
- Gebruik sterke wachtwoorden. Vind je het moeilijk om deze te onthouden, gebruik dan een passwordmanager;
- Voorkom hergebruik van wachtwoorden. Als een datalek plaatsvindt hebben criminele niet direct toegang tot meerdere accounts;
- Maak indien mogelijk gebruik van multifactorauthenticatie (MFA). Dit soort beveiliging vereist naast het invoeren van je wachtwoord een extra verificatiestap, zoals een sms-code.
Tactiek 4: Veilige internetverbinding
Cybercriminelen maken regelmatig gebruik van onbeveiligde netwerkverbindingen in openbare ruimtes om gegevens te onderscheppen. Hiervoor gebruiken zij zogenaamde “sniffing” tools om het verkeer tussen jouw apparaat en het netwerk te onderscheppen.
Enkele voor de hand liggende tips die je kunt gebruiken om dit misbruik te voorkomen:
- Maak gebruik van je mobiele data of een mobiele hotspot, zodat je niet zichtbaar bent in openbare netwerken;
- Gebruik een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt je internetverkeer waardoor het moeilijker wordt voor criminelen om je informatie te onderscheppen.
Bij twijfel, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Als je niet zeker bent of een e-mail van ons komt, neem eerst met een van onze collega’s contact op voordat je handelt. Je kan ons bellen via 030-203 5900. Wij staan voor je klaar en zijn er voor jou.
MeDirect zal je nooit per e-mail of sms vragen om je gegevens te verzenden of te updaten. We zullen nooit je accounts verwijderd of blokkeren in het geval je niet meteen op dat bericht antwoordt en actie onderneemt. MeDirect investeert en zal ook altijd veel blijven investeren om haar klanten te beschermen en een veilige bankervaring te bieden.