Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Zo beleg je duurzaam met ETF’s

Het is alweer enige tijd geleden dat het Klimaatakkoord van Parijs werd getekend in 2016. De belangrijkste doelstelling van het akkoord ken je vast en zeker: de temperatuur op aarde niet meer dan 1,5 graden laten oplopen. Veel landen en partijen spannen zich sindsdien in om bij te dragen. Ook bij Europese financiële dienstverleners leeft het Klimaatakkoord enorm en daardoor is ‘Duurzaam beleggen’ in de afgelopen jaren van karakter veranderd.

Controversiële beleggingen uitsluiten

Vermogensbeheerders, pensioenfondsen en aanbieders van beleggingsproducten zijn al lange tijd geleden begonnen met het uitsluiten van controversiële thema’s in hun beleggingsbeleid. Bedrijven die clustermunitie, landmijnen, nucleaire wapens, tabaksproducten of thermische kolen produceren zal je daar dan ook niet snel terugvinden.

Zo werkt SFDR

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs wordt er aan strengere criteria rond duurzame beleggingen gewerkt. In 2021 trad de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in werking en sinds januari 2023 is deze wetgeving in Europa verplicht. Goed om te weten is dat SFDR voor ETF’s en beleggingsfondsen onderscheid maakt tussen drie categorieën:

Artikel 6: Financiële producten zonder duurzaamheidscriteria

Artikel 8: Financiële producten die een voorkeur hebben voor duurzame beleggingen (lichtgroen)

Artikel 9: Financiële producten die duurzaam beleggen als hun doelstelling hebben (donkergroen)

Aanbieders van financiële producten zijn verplicht om aan te geven of een beleggingsfonds of ETF bij artikel 6, 8 of 9 past. Deze classificatie kun je terugvinden in de documentatie van een ETF of fonds.

Duurzaam beleggen verandert

Duurzaam beleggen is als werkgebied voortdurend in beweging. Dat komt doordat er continu nieuwe wetenschappelijke inzichten worden gepubliceerd en nieuwe politieke besluiten worden genomen. Classificaties kunnen daarom veranderen en er worden regelmatig nieuwe beleggingsproducten geïntroduceerd. Deze moeten aan de verst strekkende criteria voldoen waar op dat moment mee gewerkt wordt.

Neem dit voorbeeld: een ETF of beleggingsfonds met ‘Climate Transition’ in de naamgeving mikt op 30% minder CO2-uitstoot ten opzichte van een vergelijkbaar product zonder duurzaamheidscriteria. Een product met ‘Paris Aligned’ is strenger en streeft zelfs naar 50% minder CO2-uitstoot. Als een fonds of ETF zich in de laatste categorie bevindt, wordt daarmee niet belegd in grote oliemaatschappijen. In 2022 zorgde dat voor een behoorlijk verschil in rendement.

Bij MeDirect bieden we ETFs en beleggingsfondsen in alle categorieën: artikel 6, 8 en 9.

Duurzaamheid en MeDirect

MeDirect heeft in april 2024 de prestigieuze platinum Ecovadis rating in ontvangst mogen nemen. Daarmee behoort MeDirect bij de top 1% duurzame bedrijven. EcoVadis is een wereldwijd leverancier van duurzaamheidsbeoordelingen voor bedrijven met een netwerk van meer dan 130.000 beoordeelde bedrijven.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om financieel, juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als suggestie, aanbeveling of verzoek om financiele producten te kopen, aan te houden of te verkopen en er wordt geen garantie gegeven op de juistheid of volledigheid ervan.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Beleggers moeten hun eigen weloverwogen beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van de in dit artikel besproken strategieën.

Als je in een financieel product belegt, kun je het geld dat je belegt geheel of gedeeltelijk verliezen. De waarde van je belegging kan zowel dalen als stijgen. Er kan een commissie of verkoopvergoeding in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop van een belegging. Alle inkomsten die je uit een belegging ontvangt, kunnen zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersschommelingen, waardoor je beleggingsrendement wordt beïnvloed. De genoemde prestatiecijfers hebben betrekking op het verleden en prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige prestaties en zijn geen betrouwbare leidraad voor toekomstige prestaties. Elke beslissing om in een beleggingsfonds en/of ETF’s te beleggen moet altijd gebaseerd zijn op de details in de Prospectus en het Key Investor Information Document (KID), die verkrijgbaar zijn bij MeDirect Bank (Malta) plc.

MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder ondernemingsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te oefenen conform de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Wil jij de website verlaten?

Houd er rekening mee dat het beleid van de externe site, of dat van een andere MeDirect-website, kan verschillen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van deze website. De volgende website wordt in een nieuw browservenster of tabblad geopend.

Let op: MeDirect is niet verantwoordelijk voor enige inhoud op sites van derden, noch suggereert een link goedkeuring van die sites en/of hun inhoud.