Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Het ABC van obligaties: de basisprincipes van een stabiele investering

Bron: Erik Schriemer, beleggingsexpert bij MeDirect

Obligaties zijn een soort belegging waarbij je geld leent aan een overheid of bedrijf in ruil voor regelmatige rentebetalingen en het rendement van de nominale waarde van de obligatie op de vervaldatum. De vervaldatum is de vastgestelde datum waarop de obligatie volledig aan de obligatiehouder moet worden betaald. Obligaties worden ook beoordeeld op hun risiconiveau, waarbij hogere ratings wijzen op een lager risico en lagere rentetarieven.

We blijven het zeggen: als je belegt is het verstandig om je portefeuille te diversifiëren, met andere woorden te spreiden. Het diversifiëren van een portefeuille door obligaties op te nemen, kan helpen het algehele risico van een beleggingsportefeuille te verlagen en een gestage stroom van inkomsten te bieden.

Als een portefeuille bijvoorbeeld voornamelijk uit aandelen bestaat en de aandelenmarkt een neergang doormaakt, kan het hebben van obligaties in de portefeuille een deel van de verliezen van de aandelen compenseren met hun gestage rentebetalingen.

Er is een “gouden regel” het aantal obligaties in een portefeuille. Als vuistregel wordt aanbevolen om het percentage obligaties in je portefeuille gelijk te houden aan je leeftijd, zoals 30% obligaties in een portefeuille voor een 30-jarige belegger. De exacte mix van obligaties en aandelen in een portefeuille hangt echter af van persoonlijke financiële doelen, risicotolerantie en beleggingshorizon.

Kortom, obligaties zijn een belangrijk instrument voor het diversifiëren van een beleggingsportefeuille en zorgen voor een gestage stroom van inkomsten. Het aantal obligaties in een portefeuille moet worden bepaald op basis van de beleggingsdoelen en risicotolerantie van het individu.

Beleggen in obligaties bij MeDirect is heel eenvoudig door verschillende factoren:

  • Groot aanbod: MeDirect biedt een ruime keuze in obligaties.
  • Gebruiksvriendelijk platform: Ons gebruiksvriendelijk platform maakt beleggen simpel en leuk. Je krijgt toegang tot belangrijke informatie en handige tools. Met onze keuzetool maken we het erg makkelijk om het juiste obligatie te vinden dat bij jouw beleggingsdoel past.
  • Lage kosten: Je kunt bij MeDirect obligaties kopen en verkopen tegen lage kosten. Check hier alle kosten.
  • Gratis beleggingstraining: Bij MeDirect willen we beleggen makkelijker maken. Daarom krijgen al onze klanten een online opleidingstraject bij Markets are Everywhere. Algemene voorwaarden zijn van toepassing.
  • Deskundige ondersteuning: Heb je een vraag, aarzel dan niet om deze te stellen!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. De Informatie is niet aangepast aan omstandigheden die specifiek zijn voor een persoon of entiteit, en deze informatie mag niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies of een equivalent daarvan worden beschouwd. Er kunnen op geen enkele wijze rechten of verplichtingen uit deze informatie worden ontleend.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of uitnodiging om effecten te kopen, te houden of te verkopen. MeDirect staat niet garant voor de volledigheid of nauwkeurigheid van deze informatie.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers en beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en zelf informatie inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van strategieën die mogelijk in deze informatie is besproken.

Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld verliezen dat u investeert. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Alle inkomsten die u uit een investering haalt, kunnen zowel dalen als stijgen. 

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder ondernemingsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning om bankactiviteiten uit te oefenen conform de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).