Academy

Ben ik een belegger?

Twijfel je of beleggen iets voor jou is? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Beleggen kan ingewikkeld lijken en we mogen de mogelijke risico’s niet negeren. Het biedt echter ook de kans op een aantrekkelijk rendement. Hieronder nemen we door welke eigenschappen je nodig hebt om te beleggen. Zo kun je voor jezelf nagaan of jij een belegger bent of niet.

Wat heb je nodig om te beleggen?

Om te kunnen bepalen of beleggen iets voor jou is, is het raadzaam om aan een aantal eigenschappen te voldoen. Die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je weloverwogen de beursvloer op kunt.

Beleg met geld dat je lange tijd kunt missen

Om te kunnen beleggen heb je allereerst geld nodig. Daarbij is het verstandig om gebruik te maken van geld dat je langere tijd zou kunnen missen. Spreek dus niet het potje voor je vaste lasten aan en zorg ervoor dat je voldoende spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.

Geduld loont op de beurs

Daarnaast is het goed om over een portie geduld te beschikken. Beleggen kán op de korte termijn aantrekkelijk rendement opleveren, maar is vooral een langetermijninvestering. Daarom kan het lonen om een duidelijk beleggingsdoel voor ogen te hebben. Met dat doel voor ogen ben je minder snel geneigd om impulsieve of emotionele beslissingen te nemen.

Je moet risico durven nemen

Omdat de beurs niet altijd goed te voorspellen is, moet je als belegger bereid zijn om risico te nemen. Ben je dat niet, dan is het verstandiger om je geld op een spaarrekening te zetten, tegen een mooi rentetarief.

Vooroordeel: "Beleggen is alleen voor de happy few."

Beleggen was vroeger vaak voorbehouden aan een select gezelschap. Die tijd ligt ondertussen ver achter ons, want vanwege laagdrempelige beleggingsproducten en een laag instapbedrag is beleggen tegenwoordig toegankelijk voor iedereen.

Je hebt dus geen complexe kennis of hoog startkapitaal meer nodig om te beginnen. Met geduld en een langetermijnvisie, kan zelfs de kleinste investering gestaag groeien. De wereld van beleggen is dus niet meer alleen het domein van de happy few, maar een kans voor ons allemaal.

De risico's van beleggen

Wellicht overbodig, maar wij vinden het belangrijk om te vermelden dat beleggen gepaard gaat met risico’s. Niemand kan garanderen dat de beurs een bepaalde kant op gaat. Je kunt daardoor (een deel van) je inleg verliezen.

De kosten van beleggen bij MeDirect

Beleggen kan rendement opleveren, maar kost ook geld. Daar waar het kan proberen wij die kosten zo veel mogelijk te drukken. Zo houden we o.a. de service- en managementfees laag en rekenen we geen transactiekosten op ETFs en fondsen.

Beleggen en sparen

|me> managed

Ik laat experts voor mij beleggen

|me> deposit

Ik spaar met een hoge rente

Leer meer over beleggen

Wat is beleggen?

De wereld van beleggingen kan op het eerste aanzicht overweldigend lijken. Wij leggen graag de ins en outs aan je uit.

Wanneer stap ik in?

Welke bewegingen de beurs gaat maken moeilijk te voorspellen. Wachten op het juiste moment heeft daarom geen zin.

Waar kan ik in beleggen?

Bij MeDirect kun je beleggen in vier verschillende beleggingsproducten. Welke dat zijn en hoe ze verschillen lees je hier.

|me> en mijn beleggingen, het klikt