Academy

Enkele beleggingsproducten uitgelicht

Enkele beleggings-producten uitgelicht

Of je nu een beginnende of ervaren belegger bent, het is altijd belangrijk om de verschillende mogelijkheden te begrijpen om zo de juiste keuze voor jouw portefeuille te maken. Dit artikel helpt je beter te begrijpen wat de verschillende beleggingsproducten zijn en hoe ze werken.

Wat zijn de verschillende beleggingsproducten?

Hoewel het ook mogelijk is om te beleggen in bijvoorbeeld vastgoed of kunst, zijn de meest voorkomende beleggingsproducten: aandelen, fondsen, obligaties en ETFs. De aard, het risicoprofiel en het verwachte rendement van deze producten lopen nogal uiteen. Daarom is het verstandig om eerst meer kennis op te doen, voordat je je eerste investeringen doet.

Aandelen

Als je een aandeel koopt, investeer je eigenlijk in (een deel van) een bedrijf. De prijs van het aandeel hangt af van hoe goed het bedrijf het doet en de algemene stemming op de beurs.
Je rendement, kun je op twee manieren verdienen. Ten eerste kan je aandeel in waarde stijgen. Stel, je koopt een aandeel voor €10 en het wordt €15 waard, dan heb je €5 winst per aandeel. Ten tweede kan een bedrijf beslissen om een deel van zijn winst te delen met de aandeelhouders. Dit heet dividend. Dus met aandelen kun je winst maken door ze te verkopen voor een hogere prijs dan je ervoor betaald hebt, en/of door dividend te ontvangen van het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd.

Fondsen

In een beleggingsfonds worden jouw geld en dat van andere beleggers samengevoegd om te investeren in meerdere beleggingen tegelijk, zoals aandelen of obligaties. Een team van financiële experts maakt dagelijks beslissingen over waarin te beleggen, met het doel om een hoger rendement te halen dan de gemiddelde markt. Ze volgen het nieuws, doen financiële analyse en maken strategische keuzes over wat ze kopen en verkopen in het fonds. Dit actieve beheer kost wel wat extra, daarom zijn de kosten voor een beleggingsfonds vaak iets hoger dan , bijvoorbeeld, voor een ETF.

Obligaties

Bij het kopen van een obligatie, leen je geld aan een bedrijf of overheid. Na een bepaalde tijd krijg je meestal je geld terug, plus een extra bedrag op basis van de rente van jouw lening. 
Voor de waarde van de obligatie spelen twee zaken een belangrijke rol. Allereerst de kredietwaardigheid van de uitgever, oftewel hoe waarschijnlijk is het dat dit bedrijf of de overheid je geld terug kan betalen. Daarnaast speelt de marktrente (het algemene niveau van rentetarieven in de economie) een grote rol.

ETFs

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een specifieke aandelenmarkt of financiële index, kan je kiezen voor het investeren in een Exchange Traded Fund (ETF). Zie een ETF als een pakketje dat verschillende aandelen of andere beleggingen bevat. Heb je bijvoorbeeld interesse in of veel kennis van technologiebedrijven? Dan kun je een ETF kiezen dat aandelen van verschillende technologiebedrijven bevat. Zo volgt de waarde van jouw ETF de prestaties van de hele technologiemarkt.

Risico vs. rendement

Al deze beleggingsproducten nemen verschillende risico’s met zich mee. Tegenover het risico dat je bereid bent om te nemen, staat vaak ook een hoger rendement. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we uit in ons risico vs. rendement overzicht.

Vooroordeel: "Beleggen draagt niet bij aan een betere wereld."

Dit vooroordeel kan gemakkelijk naar het land der fabelen verwezen worden. Beleggen kan juist een krachtig middel zijn om positieve veranderingen in de wereld teweeg te brengen.

Door te investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en ethische praktijken, kunnen beleggers bijdragen aan een betere wereld. Beleggingen in sectoren zoals schone energie, gezondheidszorg of milieubescherming kunnen positieve impact hebben, terwijl je nog steeds een rendement op je investering kunt behalen. Door bewust te kiezen waarin je investeert, kun je je geld laten werken voor een betere toekomst.

Beleggen of sparen?

|me> deposit

Ik spaar met een hoge rente

|me> managed

Ik laat experts voor mij beleggen

Leer meer over beleggen

Wat is beleggen?

De wereld van beleggingen kan op het eerste aanzicht overweldigend lijken. Wij leggen graag de ins en outs aan je uit.

Wanneer stap ik in?

Welke bewegingen de beurs gaat maken moeilijk te voorspellen. Wachten op het juiste moment heeft daarom geen zin.

Hoeveel wil ik beleggen?

Hoe veel je wilt beleggen is voor iedere persoon verschillend. We geven je daarom de tools om dat zelf te berekenen.

|me> en mijn beleggingen, het klikt