Academy

Hoeveel geld wil ik beleggen?

Hoe veel je wilt beleggen is voor iedere persoon verschillend. Uiteraard speelt jouw vermogen een grote rol. Zonder startbedrag kun je tenslotte niet beleggen. Daarnaast spelen er nog andere factoren mee. Denk aan het doel waarvoor je belegt en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Om tot een antwoord te komen, gaan we hieronder dieper in op deze vragen.

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om eerst te berekenen hoeveel geld je kunt missen en bereid bent te investeren. Het is verstandig om alleen geld te beleggen dat je op lange termijn niet nodig hebt, aangezien beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Door een realistisch beleggingsbudget vast te stellen, kun je met meer vertrouwen en controle beginnen met beleggen.

Wat is je beleggingsdoel?

Een eerste manier om je maandelijkse inleg te bepalen is om te bedenken waarvoor je wilt beleggen. Bijvoorbeeld voor een extra zakcentje bovenop je AOW en/of pensioen, voor de studie van de kinderen of voor een aanbetaling van een koophuis. Dit wordt het beleggingsdoel. Probeer, zo goed en zo kwaad als dat kan, dit doel in een totaalbedrag om te zetten.

 

Inleg berekenen
Nadat je een specifiek bedrag hebt vastgesteld, kun je berekenen wat er nodig is om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld, als je streeft naar €30.000 over 15 jaar met een (conservatief) rendement van 4% per jaar, zou een maandelijkse inleg van €136 al voldoende zijn om dat doel te behalen. Dit soort berekeningen zijn eenvoudig te maken met een tool van berekenhet.nl.

Hoeveel kun je missen?

Het bedrag dat je kunt missen om te beleggen is van evengroot belang als je beleggingsdoel om je maandelijkse inleg te bepalen. Hierbij adviseren we alleen te beleggen met geld dat je (langere tijd) kunt missen. 

 

Inleg berekenen
Veel beleggers met een vast inkomen hanteren de formule 50-30-20, waarbij:

In theorie zou je dus 20% van je inkomen kunnen gebruiken om te beleggen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat je eerst je schulden op orde hebt en een buffer-spaarpotje hebt gecreëerd. Je wilt namelijk voorkomen dat je onverhoopt je aandelen moet verkopen op een slecht moment of dat je helemaal geen geld meer hebt als de koers is ingezakt.

Hoeveel risico ben je bereid te nemen?

Een andere, belangrijke factor om te overwegen is de hoeveelheid risico die je bereid bent om te nemen. Dit is namelijk van invloed op de maandelijkse inleg. Op de beurs geldt de vuistregel dat een hoger risico in verband staat met een hoger verwacht rendement, maar ook met een grotere kans op verlies. Aan de andere kant, als je minder risico neemt, verklein je de kans op verlies, maar is het verwachte rendement ook lager.

Inleg berekenen
Door de bank genomen stijgen en dalen aandelen meer dan obligaties wanneer de markt in beweging is. In theorie zou je dus met een lagere inleg eenzelfde rendement kunnen behalen door in risicovollere producten als aandelen te beleggen, ten opzichte van obligaties. Wanneer je de inleg gelijk houdt, zou je je belegginsdoel ook eerder kunnen behalen door meer risico te nemen.

Vooroordeel: "Alleen experts kunnen succesvol beleggen."

Je hoeft echt geen beleggingsexpert te zijn om succesvol te beleggen. Beleggen is namelijk geen exacte wetenschap, waardoor zelfs experts geen garantie hebben op succes. Kennis en ervaring kunnen helpen, maar iedereen kan winst maken op de beurs.

 

Ook mensen met weinig ervaring kunnen hun geld laten groeien door een simpele en consistente beleggingsstrategie aan te houden. Maar met wat basiskennis, een gespreide portefeuille en een langetermijnplan kunnen ook mensen zonder veel ervaring hun geld laten groeien en hun financiële doelen bereiken.

Leer meer over beleggen

Wat is beleggen?

De wereld van beleggingen kan op het eerste aanzicht overweldigend lijken. Wij leggen graag de ins en outs aan je uit.

Wanneer stap ik in?

Welke bewegingen de beurs gaat maken moeilijk te voorspellen. Wachten op het juiste moment heeft daarom geen zin.

Waar kan ik in beleggen?

Bij MeDirect kun je beleggen in vier verschillende beleggingsproducten. Welke dat zijn en hoe ze verschillen lees je hier.

|me> en mijn beleggingen, het klikt

Wil jij de website verlaten?

Houd er rekening mee dat het beleid van de externe site, of dat van een andere MeDirect-website, kan verschillen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van deze website. De volgende website wordt in een nieuw browservenster of tabblad geopend.

Let op: MeDirect is niet verantwoordelijk voor enige inhoud op sites van derden, noch suggereert een link goedkeuring van die sites en/of hun inhoud.